Lisas guide till tavlor

Hej på er tavelnördar, jag tänkte att ja skulle summera mina bästa tips när det kommer till att hitta tavlor och andra konstföremål. Tanken är att ni ska bli duktiga som riktiga konstnärer när läst den här guiden.

Här är ett exempel på en tavla som i det närmaste kan beskrivas som ovärderlig. Varför har det blivit en sådan hajp kring den här tavlan. Först tar vi ut några referenseobjekt när vi ska ta oss an en tavlas komposition. Börja med att gå hit https://mynewart.se, där ser du lite v hur tavlor kan se ut. Nu när du har flera referenspunkter är det dags att ta tag i den stora delen som är framförallt att du måste vara med på att en tavla har olika beståndsdelar.

Till att börja med finns det en viskositet i den färg tavlan har målats med. Det funkar som så att om det blandas för mycket lösningsmedel i färgen blir den mer rinnig. Hur lös färgen är påverkar dess förmåga att återge dess färger. Det är här pigmentet kommer in, en bra blandad färg är grunden till alla tavlor. När färgerna nästan sticker i ögonen är det ett exempel på att färgen är bra blandat. Så tips nummer ett är att ta en god koll på själva färgerna på tavla. Därefter är det dags att gå ut till tavlans kanter. För längst ut brukar färgen vara som tunnast. Det är därför vi behöver få veta vad det är för duk som tavlan har blivit målad på. Det hjälper oss att förstå hur färgen fastnar på duken och också hur vi kan förvara tavla för att den ska hålla så länge som möjligt. Ser du en grynighet i färgen så är det med största sannolikhet så att det är en vävd duk. Till skillnad från de cellulosabaserade dukarna vissa valt att använda i dagsläget för sina tavlor.